U heeft nog geen toestemming gegeven om noodzakelijke cookies te plaatsen. Accepteer de nodige cookies om deze content te zien.
Onderwerpen
Vlaams Parlementslid en burgemeester van Turnhout
Deze week namen de wijkagenten officieel hun intrek in het gloednieuwe politiekantoor op de Turnova-site. Dit moderne en zichtbare gebouw, uitgerust met ruime faciliteiten voor de politiemensen, vormt een belangrijke schakel in de inspanningen voor een veiligere en meer leefbare stad.
Zichtbaarheid op straat en in de buurt
Burgemeester Paul Van Miert benadrukt het belang van deze zichtbare infrastructuur als onderdeel van een bredere strategie voor veiligheid in Turnhout: “Deze moderne zichtbare infrastructuur sluit naadloos aan bij onze visie van zichtbaarheid op straat. Met fiets- en hondenpatrouilles en wijkagenten die nauw betrokken zijn in de buurt, vergroten we het gevoel van veiligheid bij onze burgers."
In de aanloop naar de verkiezingen staat veiligheid hoog op de agenda. Van Miert vervolgt: “De boodschap van onze burgers is duidelijk: veiligheid blijft een topprioriteit. Maar het gaat niet enkel over criminaliteit, het onveiligheidsgevoel wordt versterkt door zaken als zwerfvuil, de snelle veranderingen in de samenstelling van onze buurten en de nood aan betere infrastructuur."
Vijf pijlers voor een veiliger en aantrekkelijker Turnhout
De burgemeester licht ook de vijf belangrijkste pijlers toe waarop het stadsbestuur inzet om Turnhout veiliger en aantrekkelijker te maken. 3 daarvan kan het stadsbestuur zelf in handen nemen: samenleven, opwaardering van het stadshart, politie & preventie. 2 daarvan faciliteert het stadsbestuur: onderwijs & tewerkstelling.
Samenleven
“We hebben sterk ingezet op buurtcoaches, infrastructuur in kwetsbare buurten en ontmoetingsplaatsen om het samenleven in onze stad te bevorderen,” begint burgemeester Paul Van Miert. “In de Parkwijk zijn de nieuwe klaslokalen van de school bijvoorbeeld ook beschikbaar voor de buurt om samen te komen of activiteiten te organiseren. Het buurthuis in de Merodelei wordt gerenoveerd en in de omgeving van de Otterstraat bouwen we de Globetrotter, een nieuwe ontmoetingsplaats die de buurt verder zal versterken. Ook aan het Speelkaartenmuseum is er gewerkt: de muur werd afgebroken en er is een tuin ingericht voor de buurt.” Naast deze structurele aanpassingen zijn er ook tal van kleine evenementen opgezet om inwoners met elkaar te verbinden. “Initiatieven zoals ‘Picknick op dinsdag’ en ‘zondagen Oep de Mert’ op de Grote Markt bieden bewoners de kans om elkaar beter te leren kennen in een ontspannen sfeer. Het zijn net die kleine momenten die een groot verschil maken in het samenleven,” legt Van Miert uit. In samenwerking met de horeca werd bovendien de campagne ‘Veilig Uitgaan’ gelanceerd, om ervoor te zorgen dat mensen op een veilige en aangename manier van het uitgaansleven in Turnhout kunnen genieten.
Opwaardering van het stadshart
“Een aantrekkelijk straatbeeld zorgt ervoor dat mensen graag naar Turnhout komen en er blijven. Met de steun van Vlaanderen hebben we al belangrijke stappen gezet, zoals de heraanleg van de Otterstraat en de plannen voor een nieuwe sporthal of de renovatie van de Begijnhofpoort. Bovendien pakken we de leegstand aan door het kernwinkelgebied te verkleinen en leegstaande panden om te vormen tot woningen."
Politie en preventie
“Onze focus op veiligheid blijft sterk. Het vergunnings- en kwaliteitsbeleid voor handelspanden is strikt om Turnhout aantrekkelijk te houden als winkelstad en te zorgen voor de veiligheid van de panden en hun omgeving. Daarnaast hebben we de cel Overlast en Straatintimidatie opgezet, waarin politie en administratie samenwerken om problemen in kaart te brengen en aan te pakken. Zij blijven situaties continu opvolgen,” aldus burgemeester Paul Van Miert. “Tijdens deze legislatuur hebben we ook geïnvesteerd in een SAU-team, een speciaal interventieteam dat verantwoordelijk is voor de meest complexe tussenkomsten in Turnhout en onze buurgemeenten. Daarnaast hebben we al 26 extra agenten aangeworven, en in de volgende legislatuur komen daar nog eens 24 bij. Dit huidig politiecollege heeft zich hier ten volle achter geschaard. De inzet van deze agenten zal bijdragen aan een zichtbaarder en sneller optreden op het terrein, wat essentieel is om de veiligheid te waarborgen en het vertrouwen van de inwoners te versterken."
Onderwijs
De stad onderneemt stappen om het onderwijs te faciliteren in het dichten van de kloof met de arbeidsmarkt. Door de behoeften van bedrijven te monitoren, kunnen opleidingen beter worden afgestemd op knelpuntberoepen. Dit zorgt ervoor dat jongeren optimaal voorbereid worden op de arbeidsmarkt en bedrijven sneller over het juiste talent beschikken.
Tewerkstelling
Burgemeester Paul Van Miert benadrukt dat Turnhout investeert in de toekomst door sterke samenwerkingen aan te gaan, onder andere met de VDAB om knelpuntberoepen aan te pakken en met zeven vooraanstaande bedrijven in de maakindustrie.
Een belangrijke ontwikkeling is de bouw van een nieuw ziekenhuis op de campus St. Jozef in 2026, met een investering van 450 miljoen euro van de Vlaamse overheid. Dit project, dat gespecialiseerde zorg in een groene omgeving biedt, creëert kansen op het gebied van geothermie, mobiliteit en bouw. Het ziekenhuis zal niet alleen de zorgsector versterken, maar ook extra banen en nieuwe dynamiek in de regio brengen, wat de aantrekkingskracht van de stad vergroot.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilig Turnhout
Van Miert besluit: “Met deze initiatieven bouwen we verder aan een veiligere, nettere en aantrekkelijkere stad. Veiligheid omvat echter meer dan enkel politie op straat. In Turnhout zetten we in op verschillende domeinen, zoals politie & preventie, infrastructuur, welzijn en buurtbetrokkenheid, om een synergie te creëren die samenkomt en op verschillende vlakken werkt aan het onveiligheidsgevoel. Door deze integrale aanpak willen we niet alleen de leefbaarheid verhogen, maar ook zorgen dat Turnhoutenaren zich echt thuis en veilig voelen in onze stad. Turnhout is in beweging, en wij blijven ons inzetten door samen te werken aan duurzame oplossingen op elk niveau." Burgemeester Van Miert heeft nog enkele uitdrukkelijke wensen voor de volgende legislatuur: “Ik stel voor om een meldpunt in te richten waar inwoners anoniem en in vertrouwen hun ervaringen en klachten kunnen delen. Dit zal de stad helpen om beter in te spelen op de behoeften van de inwoners en de dienstverlening te optimaliseren. Daarnaast pleit ik voor de uitbreiding van het politieteam met drie extra medewerkers die zich specifiek richten op het toezicht op parkeren, steps en fietsen. En ja, een breekijzer voor steps zal hierbij ingezet kunnen worden. Verder zou ik graag met de wijkagenten en stadspersoneel op weekenddagen babbelochtenden creëren in de 13 verschillende wijken in Turnhout zodat inwoners hun wijkagent leren kennen en op die momenten ook kunnen vertellen wat er leeft in hun buurt.”