Vlaams Parlementslid en schepen van Turnhout
Kruimelpad
Persbericht bestuursakkoord Turnhout: beleidsdomeinen financiën, patrimonium, facility management, samenwerken over de grenzen heen
Financiën
'Tijdens de nieuwe legislatuur bouwen we verder aan een financieel gezonde stad, waarin verantwoordelijk wordt omgegaan met publieke middelen’, vertelt schepen Paul Van Miert. ‘We blijven streven naar een evenwichtige stadsbegroting. Zo zorgen we niet alleen voor onze huidige inwoners, maar ook voor de toekomstige generaties.’ Het stadsbestuur wil verder investeren in de stad en zal dat indien nodig financieren met leningen zover de draagkracht dat toelaat. Voor projecten met een brede stadsimpact wil Stad Turnhout beroep doen op subsidies van andere overheden, zoals Vlaanderen en Europa. Zelf subsidies verlenen of partnerschappen aangaan, wordt met de nodige voorzichtigheid benaderd.
Eén van de grootste uitdagingen is de financiering van pensioenen voor statutaire medewerkers aangezien deze lokaal worden gefinancierd. Het stadsbestuur zal extra inspanningen leveren om de toekomstige pensioenbetalingen te waarborgen. Daarvoor werkt de stad samen met andere steden en gemeenten om bij de Vlaamse en federale overheden te pleiten voor verlichting van de lokale pensioenlast.
In een financieel gezonde stad staan de belangen van inwoners centraal. Daarom wil het stadsbestuur de belastingen en tarieven hervormen. Op die manier wil het aandacht besteden aan de groeiende groep eenoudergezinnen en alleenstaanden, die in verhouding meer betalen.
Patrimoniumbeheer
Stad Turnhout beschikt over een omvangrijk patrimonium, waarvan een aantal gebouwen ondertussen sterk verouderd is. Daarom wil het stadsbestuur een langetermijnvisie en -strategie ontwikkelen, waarmee het patrimonium op een duurzame manier beheerd en verder ontwikkeld kan worden. De strategie zal over meerdere legislaturen lopen en de basis vormen voor alle toekomstige beslissingen over het beheer van het patrimonium, het nemen van gerichte vastgoedtransacties en het openstellen aan derde partijen.
Facility Management
De komende legislatuur wil het stadsbestuur investeren in nieuwe infrastructuur. Daarbij kijkt Stad Turnhout steeds naar zijn beschikbare middelen en blijft het de hoofdprioriteit om die middelen slim in te zetten. Zo krijgt de stedelijke school Campos een nieuw en toegankelijk sportcomplex in het Stadspark om hun studierichting sport te kunnen uitbreiden. Het stadsbestuur onderzoekt ook de herinrichting van de sporthoevesites. Verder bekijkt Stad Turnhout de mogelijkheid om een nieuw, ruim en energievriendelijk erfgoeddepot te ontwikkelen dat gebruikt kan worden om museale collecties beter te bewaren. Ten slotte wil het stadsbestuur investeren in de Kunstencampus en de restauratie van de begijnhofpoort.
Samenwerken over de grenzen heen
Dankzij haar strategische ligging heeft Stad Turnhout sinds de vorige eeuw waardevolle samenwerkrelaties kunnen uitbouwen met de Nederlandse steden Breda, Eindhoven en Tilburg. De komende zes jaar is het hoog tijd om die samenwerkrelaties verder uit te bouwen en te vernieuwen met aandacht voor de huidige tijdsgeest. Zo wil het stadsbestuur de samenwerking op het gebied van mobiliteit, economie, veiligheid en toerisme versterken in het belang van de Turnhoutenaars. ‘Onze stad heeft een schitterende ligging dicht bij de Nederlandse grens’, benadrukt schepen Paul Van Miert. ‘We willen van die troeven gebruikmaken en samenwerken op een manier die voordelig is voor zowel de Turnhoutenaren als onze Nederlandse buren.’
In de eerste plaats wil Stad Turnhout inzetten op duurzame vervoersopties tussen de steden en het transport verbeteren aan de hand van grensoverschrijdend openbaar vervoer. In de tweede plaats willen het stadsbestuur en zijn zustersteden meer kansen creëren voor ondernemers en werkzoekenden, door regionale werkgelegenheid en economische dynamiek te stimuleren. Verder hebben de steden ook steeds meer te maken met enkele gedeelde uitdagingen op het gebied van veiligheid en tijdelijke arbeidskrachten. Het stadsbestuur wil daarbij streven naar een integrale aanpak, waarbij de steden kennis en ervaring kunnen uitwisselen om tot gezamenlijke initiatieven te komen. Ten slotte willen de stadsbesturen van Breda, Tilburg en Turnhout meer uitpakken met de natuurlijke schoonheid van de regio, ook wel Baronie van Breda genoemd. Zo hoopt Stad Turnhout het regionale toerisme een extra boost te kunnen geven.